Hulváčané zpozorněli před novým záměrem sběrny na Žákovské a rozhodli se bránit

S novou situací s výkupy odpadů, kdy s novou legislativou klesl o výkupy kovů zájem, se pokouší majitelé sběren vypořádat rozšiřováním aktivit.

Na úřední desce Magistrátu se dnes dají nalézt hned dva odkazy k již rozjednaným záměrům:
Svinov: http://www.ostrava.cz/cs/urad/uredni-deska/495-2017/495.pdf/download
Hulváky: http://www.ostrava.cz/cs/urad/uredni-deska/396-2017/396.pdf/download

V případě svinovské sběrny jde o rozšíření kapacity sběrny, kde se nijak neupřesňuje, z jakého důvodu vyžadují kapacitu sběrny zvýšit, ale odhadnul bych to z této věty, která se v záměru vyskytuje: „Skladování železného šrotu (včetně vrakovišť) nad 1000 t“.
Ve sběrně na Žákovské je informací více a konkrétně se jedná o toto rozšíření: „Zařízení k ekologické likvidaci autovraků„.

K informaci o záměru Žákovské sběrny jsme se naštěstí dostali včas a i když vypadá vše na první pohled v pořádku, jeden odstavec nás zarazil:

Hluk a vibrace

Zdrojem hluku budou především ložné manipulace na venkovní asfaltové manipulační ploše, tj. nakládka a vykládka odpadů, včetně automobilové dopravy. Vzhledem k charakteru místa, jeho vysokému oplocení a faktu, že se v přímé blízkosti areálu nenachází bytová či rodinná zástavba není předpokládáno nadlimitní zatížení hlukem ve venkovním chráněném prostoru a venkovním chráněném prostoru nejblíže umístěných staveb dle zákona č. 258/200 Sb. o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších změn.

Vzhledem k blízkosti frekventované silniční komunikace U koupaliště, 28. října a přilehlé železniční tratě, které svým běžným provozem vytváří hluky pozadí minimálně srovnatelné se samotným provozem sběrny druhotných surovin a ELA, lze usoudit, že hluk zařízení v daném místě není významný a není potřeba zvláštních technických opatření k omezení hluku. Dále postačí při nakládkách a vykládkách odpadů postupovat bez zbytečných prodlení a dodržovat provozní kázeň.

Provozní doba zařízení: Po-Ne 7:00 – 19:00 h.

A za sebe říkám, že s tímto textem nelze souhlasit!
Včasným zareagováním se nám podařilo zaslat naše vyjádření na Krajský úřad s tím, že s tímto záměrem v této podobě nesouhlasíme. Celý text vyjadření:
Nesouhlas_se_záměrem_likvidace_autovraku

Překvapení bylo, že úřednice našeho obvodu MHaH, Ing. Jana Kučová, již zaslala kladné stanovisko – no, co si budeme nalhávat, už dávno si nemyslím, že by naší Radnici nějak na Hulvákách záleželo a docela to zapadá do obrázku, který si o naší Radnici maluji. Navíc je paní inženýrka byla přijata na úřad relativně nedávno, tudíž je s velkým otazníkem, co tuto paní k tomuto rozhodnutí vedlo. O okolnostech se ještě poinformuji na příštím Zasedání zastupitelstva 20.4.2017 a zjištění uveřejním na těchto stránkách.

V současné chvíli je na Krajském úřadě ukončeno 1.kolo a z výše zmíněného odkazu se lze dočíst, že i když Krajská hygienická stanice připomínky neměla (což je s podivem), tak kromě nás se ještě výrazným způsobem kriticky vyjádřila i Česká inspekce životního prostředí. Zmiňme alespoň dva body z dokumentu:
● Z hlediska odpadového hospodářství je dle ČIŽP areál kapacitně nedostačující pro provoz dvou zařízení najednou, včetně zpětného odběru výrobku. Dále dle ČIZP je umístění ,,autovrakoviště“ s ohledem k okolní zástavbě nevhodné vzhiedem k neustálé manipulaci s odpady a produkcí velkeho množství odpadů z demontáže autovraků. Dle ČIŽP by byla vhodnější varianta zařízení místa ke sběru nebo výkupu autovraků kat. č. 16 01 04 a 16 01 06, bez jejich využívaní.
● Oznamovatel do dokumentace EIA zapracuje hlukovou studii. Dále bude řešena otázka dopravy a pracovní doby v zařízení.

Přejme si, ať se na Hulvákách podniká, ale ať to není na úkor nás občanů. Tento nový záměr zatím tak nevypadá, ale ještě není vše u konce.

 

3 komentáře u „Hulváčané zpozorněli před novým záměrem sběrny na Žákovské a rozhodli se bránit

  1. Na zasedani Zastupitelstva jsem tuto vec opet otevrel, pani starostka potvrdila, ze o stiznostech vi … A presto jeste ten den, 20.4. byla opet navazena auta do prostoru sberny. Bohuzel nemam moc prehled o dnesnim stavu, podle neoverenych informaci by tam snad ted mel byt klid …
    Kdybyste kdokoliv mel nejake opetovne podezreni, budu rad, kdyz mi jakoukoliv formou date vedet. Diky, Vecera

  2. nevím, jak dalece pokročila jednání o této sběrně, ale dnes jsem již po několikáté pozoroval příjezd odtahového auta s vrakem do této sběrny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *