Tak trochu jiná Bedřiška

„My odsud nechceme, už tu nejsou drogy, ani kriminalita, chceme tady zůstat!!!“ říkají místní obyvatelé.

Osada byla postavena z „finských“ domků v roce 1952 jako domovy horníků z dolu Bedřich a vojáků, kteří v té době Ostravu stavěli. Vojáci časem odešli a v roce 1971 byl uzavřen i důl, z důvodu zatopení spodními vodami. Horníci s rodinami zůstali bydlet a domy i pozemky patřily OKD. Později RPG. Bývala zde společenská místnost, prádelna i potraviny… Dnes patří Bedřiška městu Ostravě – ve správě obce Mariánské Hory a Hulváky.

V roce 1996 vznikl na naší radnici, vedené už tehdy paní starostkou Lianou Janáčkovou, první projekt na přestavbu území. Již tenkrát měly zmizet dřevěné domky a měly být vystavěny dvoupatrové bytové domy a bylo počítáno i se zázemím  / lavičky, ohniště, dětské hřiště…/. Toto území je ve vodárenském pásmu, lze zde tedy stavět pouze lehké stavby.

Poté, co byl projekt odložen do šuplíku, začala obec zabydlovat uvolněné domky rómskými rodinami. Starousedlíci byli nejdříve proti, ale časem se sžili. Bohužel do téměř klidného bydlení začala záměrně obec stěhovat novou vlnu, tentokráte nepřizpůsobivých obyvatel, se kterými si nevěděla rady a uklízela tak „bílý“ prostor. Tito obyvatelé byli vystěhováni z předešlých obecních bytů, kvůli fetování, krádežím, násilí a neplacení nájemného.

Místní se víc semkli a povedlo se jim, tyto obyvatele vystrnadit a založit komunitní centrum v jediném bytovém domě osady. /To, od jeho otevření provozuje nezisková organizace Bílý Nosorožec./ Bohužel se tato skupina lidí na nějakou dobu přesunula na Hulváky do ubytovny na Žákovské/ ta je i mezi nynějšími jejími obyvateli označována jako jedna z nejhorších v Ostravě/.Tahle „tlupa na útěku“ pak udělala obyvatelům Bedřišky špatnou pověst.

Teď má radnice Mariánských Hor a Hulvák v plánu všechny obyvatele osady vystěhovat a osadu zbourat, později chce na pozemku nechat vystavět nové domy. Jenže: Chybí peníze na bourání, nejsou k tomu ještě ani záměry, chybí peníze na následnou výstavbu a radnice tvrdí, že ještě nejedná s žádným investorem. Okolní pozemky, patřící dosud firmě Asental již skupuje jeden vlastník a údajně se čeká až bude moci kopit i ten zbytek a započít jakousi výstavbu. Ale jakou? Projekt zatím údajně neexistuje. Budou tu tedy domy, obecní byty nebo třeba nějaké haly? Tento projekt chystá zřejmě město: https://benatky.ostrava.cz/bedriska

Radnice chce stavět rezidenční bydlení pro funkční rodiny s dětmi, ale napřed vyhodí na dlažbu 36 rodin s malými dětmi!!! Jaký má tento argument váhu? A co je myšleno  výrazem „funkční“, který použil v únorovém článku o Bedřišce 1.místostarosta Hujdus ve Zpravodaji MHaH?

A teď v bodech:

Klady současného stavu: dnes je tady 36 rodin s malými dětmi, dohromady cca 150 obyvatel. Žijí tady i 3 generace. Navzájem se respektují. Platí nájmy, posílají děti do školy, a pečují o své okolí. Převážně pracují, někteří podnikají ve stavebnictví. O své domy se starají, každý investoval ze svého do toho, co ho nejvíce trápilo: zateplení, podlahy, okna a dveře, kuchyně, koupelny, kotle…

Skladba obyvatel zdaleka není jen sociálně potřebná, lidé takto potřební bydlí v 1 patře jediného místního bytového domu a jsou pod sociálním dohledem. Jsou to 4 nájemníci.

Obecní úřad MH a H investoval během let jen do nových střech, které byly v havarijním stavu a dětského hřiště, složeného z 1 skluzavky, 3 laviček a cedule, že toto je obecní hřiště pro děti.

V komunitním centru pomáhají s kroužky a doučováním dětí kromě Bílého nosorožce i Salesiáni Dona Bosca.

Komunita funguje v klidu, i přestože je stranou dění, no možná právě proto.

Zápory současného stavu: Domy, které často vidíte v médiích, jsou již vybydlené a neobydlené budovy po nepřizpůsobivých občanech. Místní se snažili i o provozování malého obchůdku se základními potravinami, to jim ale obec zatrhla. Jeden ze sousedů si tedy pronajal kus zahrady mezi domy a vystavěl tam menší posezení s ohništěm. Hned na to se ozvalo vedení obce s tím, že nebude trpět žádné černé stavby na svých pozemcích. Takže platit ano, sekat trávu ano, ale pozemek užívat, ne!!! Navíc mají dosavadní nájemci zahrad, které patří k domům, odstranit všechny stavby z minulých let. Ty, ale město přebralo od RPG spolu s pozemky a většina z nich je zapsána i v katastrální mapě.

Základní škola je odtud opravdu daleko, jelikož je v obci už jen jedna a to Generála Janka na Fifejdách I, které jsou součástí Mariánských Hor. Někteří žáci chodí ještě na speciální základní školu na Karasově ul. Dříve chodily děti do základní školy na Hulvákách, na Matrosovovu ul., kde je i mateřská školka.

Letáky z obchodů zde ve schránkách nenajdete, ani Zpravodaj radnice MH a H. Před vchodem do bytového domu a komunitního centra chybí lampa veřejného osvětlení. Vchod domu je směrován k lesu ne do ulice. Večer je tady opravdu tma. Respektive nevidíte na krok.

Vystěhováním by byly rodiny roztrženy. A upadla by tak fungující komunita.Tito lidé se nikam nevypaří, ale budou buď s pomocí obce, nebo spíše bez ní, někde rozptýleni… Rodiče se bojí hlavně stěhování na ubytovny, aby jejich děti nezačaly fetovat a přestaly chodit do školy, nechtějí se stěhovat do špíny, mezi šváby a násilnické lidi. A pokud zkoušeli volat na nějaké slušné náhradní bydlení, po zodpovězení otázky, jste Róm… byli odmítnuti.

Obyvatelé mají být vystěhováni ještě letos. Někteří už v dubnu, jiní v červnu, podle data na nájemní smlouvě na dobu určitou. Starousedlíci zde bydlí i 60 let a mají tedy ještě staré smlouvy na dobu neurčitou. Ti, kteří zde bydlí 12 let a míň, nikdy i přes své opakované žádosti, smlouvy na dobu neurčitou nedostali. Na posledním zastupitelstvu obce/ 8.2.2017/, slíbila paní starostka Janáčková, že zatím všechny končící smlouvy prodlouží o půl roku, aby si lidé mohli sehnat jiné bydlení, protože zákon už nezná pojem náhradní bydlení a úřad tak může kohokoliv z nás vyhodit na ulici. I smlouvy na dobu určitou mají pojistku jen 3 měsíců. Také nabízela pomoc s hledáním bytu a možnost za některé kauci zaplatit. V posledních dnech bylo obyvatelům osady řečeno, že smlouvy rozhodně prodlužovat nebude! Po intervenci neziskových organizací a nájemníků většina prodloužena byla – samozřejmě jen platícím.

Argument paní starostky pro zbourání je, že domy již značně přesluhují. To není tak úplně na místě, už léta obec téměř nic na domech nespravuje. Paneláky stavěné v 70. letech také nebyly postaveny navždy a opravují se a rekonstruují/ i za dotace/, ale ty stojí v Mariánských Horách /respektive Fifejdy I./ ne na Hulvákách či Bedřišce. Stav domů ve správě obce není ani tak vizitkou nájemníků, těm můžou v případě neplacení či značného poničení domu ukončit smlouvu, ale zejména vizitkou obce!!!

I tady si děti stavějí domky z pokrývek.

Toto posezení, na placené zahradě, je podle obce černou stavbou.

Sousedské setkávání je důležitou součástí soužití.

Opravené domy na vlastní náklady.

Opravené domy na vlastní náklady.

Opravené domy na vlastní náklady.

Opravené domy na vlastní náklady.

Toto je celé dětské hřiště. 1 skluzavka a 3 lavičky!

Dětské hřiště a jedinný bytový dům. V přízemí je umístěno Komunitní centrum pro děti a mládež.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Petra Kolinke. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *