Pracovní zastupitelstvo zasedání zastupitelů – budoucnost Knὔpferova 3 a 4

Dne 4.6.2018 proběhlo mimořádné pracovní zasedání zastupitelstva zastupitelů, které se týkalo nedořešeného (a z mého pohledu zároveň velmi neutěšeného) stavu ohledně budoucnosti bytových domů Knὔpferova 3 a 4 (nejistá budoucnost je samozřejmě ohledně bytových domů na obou ulicích, Knὔpferova i Lázeňská).

Paní starostka Liana Janáčková totiž dlouhodobě péči o bytový fond nekoná, jak bychom si představovali, že by se konat mělo. Povinná údržba zmíněného bytového fondu je jednoznačně hrubě podceňována. Z našeho pohledu je to buď neschopnost nebo záměr. V obou případech je to na odstoupení z funkce.

Na Magistrát města Ostravy jsme proto s Tomášem Suchardou podali stížnost vůči Radnici MHaH na porušování povinnosti při správě svěřeného majetku a kontrolní orgán Magistrátu potvrdil, že pokud by se nejednalo v této věci, mohlo by dojít k naplnění trestného činu.

Vzniklou situaci paní starostka Janáčková jistě silně vnímá, neboť pod tímto tlakem dělá neuvážená rozhodnutí, které je pak sama nucena rušit – konkrétně velmi neuváženě navrhla opravit domy Knὔpferova 3 a 4 s využitím dotace IROP, výzva č.80.
Nejen, že toto byl materiál dodaný tzv. “na stůl”, tj., že s tímto krokem nebyli zastupitelé předem obeznámeni a zastupitelé tím pádem odmítli odsouhlasení tohoto plánu, zároveň se skutečně ukázala velká nevýhodnost takovéhoto řešení a sama starostka tím pádem vzala tento návrh zpět.
(Výzva č.80 se týká vyloučených lokalit, kde je záměrem řešit problém s bydlením sociálně vyloučených lidí, což v případě dvou bytových domů by znamenalo zvýšit koncentraci sociálně ohrožených osob se všemi důsledky – toto paní starostka samozřejmě přehlédla a shlédla se ve vidině dotace ve výši 90 %, což pro starostku, která péči o svěřený majetek nezvládá, zapůsobilo jako nabídnutá cigareta pro silného kuřáka.)

Probírat se tak začala další možná řešení, a to
A) využít výzvy č.78, což je dotace na zateplení bytových domů (dle nás jediné správné řešení)
B) zbourat oba bytové domy z důvodu špatného stavu, na což stát přispívá štědrou dávkou – avšak toto řešení zamítla sama starostka, která se hájí tím, že oba bytové nejsou nijak zdevastovány, a tímto by devastaci přiznala a ocitla se v pozici viníka
C) prodat oba bytové domy a za utržené peníze finančně pomoci s opravou zbylých bytových domů- toto řešení má ovšem také své úskalí, neboť odhadovaná cena, kterou podporující zastupitelé navrhovali, byla 2 mil.Kč za každý vchod, což je pouze zlomek odpovídající ceny (tržně odpovídající cena by měla být 5,5 až 6 mil.Kč za každý vchod), pokud by šlo o prodej udržovaného majetku.

Orientační hlasování pak dopadlo následovně:
A) – p. Taube, p. Konečný, p. Večeřa, p. Sucharda
B) – zamítnuto paní starostkou z důvodu uvedeného výše
C) – všichni ostatní zastupitelé !!! (nepřítomni byli p. Furmančík, p. Jezerský}

Pokud by toto byl konečný stav, považovali bychom to za alarmující zprávu, protože prodej, navíc pod cenou, opět znamená nejistou budoucnost pro obyvatelé Hulvák, jistě všichni vnímáme, jak dopadl prodej bytových domů na Červeném kříži.

Paní starostka však musí jednat, protože nad ní stále visí podezření ze špatné péče o svěřený majetek, navíc o tomto problému už ví i pracovníci Magistrátu města Ostravy, takže vylhat se ze vzniklé situace nebude naštěstí pro naši starostku nijak jednoduché – jediné, na co může spoléhat, je hlasování, kdy by se problém přenesl i na ostatní zastupitele.

A sám jsem zvědavý, kolik zastupitelů se nechá do tohoto problému, který vedení naší Radnice svou péčí/nepéčí způsobilo, zatáhnout a hlasovat pro prodej domů, což je dnes řešení, ve kterém se naše starostka shlédla.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Ivo Večeřa. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *