Hulváky a Bedřiška sobě!!!

Ano, opět se mi potvrdila moje doměnka o vyloučené lokalitě či VIP zóně. Pro většinu Ostraváků jsou Hulváky a hlavně osada Bedřiška vyloučenou lokalitou, plnou kriminálních živlů a vybydlených domů. My, co zde žijeme, víme, že to tak není! A že stojí za to tady žít.

Poté co jsme se dozvěděli, že mají být vystěhovány rodiny s dětmi z obecních domů na Bedřišce a osada má být následně do dvou let zbourána, začali jsme problém řešit s obecním úřadem MHaH na Zastupitelstvu 8.2.2018. Tam, paní starostka Janáčková řekla:  „Obyvatelé osady mají aktivně hledat nové byty sami, když to nepůjde, radnice jim pomůže najít bydlení u soukromníků.“ Na obecňáky prý nemají nárok, neboť pojem náhradního bydlení náš zákon už nezná. Pokud byl ale někdo z místních obyvatel osobně řešit bytovou situaci z důvodu končící nájemní smlouvy na úřadě, bylo mu řečeno, ať žádnou pomoc nečeká.

Také obecním domům na Hulvákách hrozí prodej i s nájemníky 3.straně, jak již několikrát zaznělo z úst pana 1.místostarosty Hujduse. Před několika lety byl i přes nesouhlas nájemníků takto prodán dům na ulici 28.října. Na ulici Knüpferově 4 měla před třemi lety vzniknout policejní služebna, z toho důvodu byl vchod vystěhován a v tomto případě dostali nájemníci i náhradní bydlení. Dodnes je prázdný. Předloni vlivem mrazů praskl v domě vodovodní rozvod a zatopil celou krajní stěnu domu, následkem toho se v domě, kde měly být zastaveny všechny energie, tudíž i voda, rozšířila plíseň. Policejní stanice zde rozhodně nebude. Vchod číslo 3 téhož domu vystěhovala obec zhruba před dvěma lety z důvodu plánované celkové rekonstrukce. Lidé dostali prozatímní bydlení s veřejným příslibem, že se mohou do svých domovů vrátit po rekonstrukci. Projektová dokumentace k tomuto záměru však nikdy nebyla zadána. V březnu tohoto roku, v tomto vchodě opět praskl vodovodní rozvod, i přestože nám bylo řečeno, že voda je zastavená….

Proč nechává obec svůj majetek degradovat? Zřejmě je pak opodstatněné jej jako nefunkční a neopravitelný prodat takzvaně „za hubičku“.

Podle slov pana primátora Macury, plánuje město přestavbu lokalit Benátky a Hulvácký les. Na projektu už se pracuje a z oblasti se tedy stane relaxační zóna. Nové chodníky, stezky, mosty přes hlavní cesty, aby byla oblast propojena. – Revitalizace Hulváckého lesa a lesoparku Benátky: https://verejnezakazky.ostrava.cz/detail/11669 , https://benatky.ostrava.cz/  Kdo by zde nechtěl bydlet? Takže cena pozemků a možná i bytů zde půjde brzy nahoru. Co je tedy za vybydlením a devastací obecních bytů?

Na základě všech těchto faktů vznikla petice za zachování obecního bydlení na Hulvákách a Bedřišce, proti vynucenému vystěhování obyvatel. V případě zájmu ji můžete již teď podepsat na stránkách e-petice:

https://www.petice24.com/petice_proti_nucenemu_vysthovani_rodin_bedriska_hulvaky

Rozešlete svým rodinám a známým. Nemusí být jen z Ostravy. Po ukončení budou petice přidány k těm fyzickým a odeslány primátorovi Ostravy Macurovi.

5.4. 2018 byl na Bedřišce ministr spravedlnosti p.Pelikán a byl prvním, kdo tuto petici podepsal. Schůzky se také zúčastnil primátor Macura a zástupci neziskové organizace Bílý nosorožec a kněz Salesiánů Dona Bosca, kteří v komunitě pomáhají.

Dne 20.4. mezi 14 a 19h proběhne na Bedřišce den otevřených dveří. Přijďte se podívat, jak místní žijí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Petra Kolinke. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *