Zasedání Zastupitelstva (4.11.2014) očima občana

Dne 4.11.2014 proběhlo ustavující zasedání zastupitelstva MHaH. Pro Hulváky to byl významný den, protože jsme ve volbách získali zastupitele z naší čtvrti, kdy se předpokládá, že tato skutečnost bude mít pro Hulváky pozitivní dopad. Připomínám, že kromě pana Tomáše Suchardy zastupitelské křeslo nově obsadil i Petr Luzar, oba byli kandidáty za Ostravské fórum. Výsledky voleb můžete najít v jiném článku na těchto stránkách.
Oficiální zápis ze schůze bude zveřejněn oficiální cestou, ale jelikož jsem se jako občan schůze také zúčastnil, nabízím pár detailů, které mě zaujaly.
Paní starostka, jak je známo, sestavila koalici z těchto stran: Nezávislí (6), KSČM (1), KDU-ČSL (1) a Ostravak (1). Kombinace KSČM a KDU-ČSL v nás vzbuzuje až ironické pocity a zde je nutno zmínit, že paní starostka rozšířila počet tzv. uvolněných, tj. placených zastupitelů na celkem čtyři, což je o jednoho více, než bylo doposud. Po paní starostce jsou těmito lidmi pan Boháč za KSČM, pan Hujdus za Nezávislé a paní Pagáčová za KDU-ČSL. Právě paní Pagáčová, myslíme si, získala placené místo za loajalitu, kterou paní starostce vyjadřuje a vyjadřovala v době sestavování koalice.
V opozici zasedli dva zástupci ANO, pro mě nové tváře, dále dva zástupci za Ostravské fórum, které jsem již zmínil, dále pan Michniak za ODS, známá to tvář a nakonec paní doktorka Nohelová, kterou jsem neznal, ale která na mě zapůsobila velmi příjemně, protože se ve svém vystupování vždy držela věcně tématu. Také pan Luzar zapůsobil stejným dojmem, navíc z jeho způsobu vystupování a reakcí paní starostky byla vidět naděje, že se snad podaří v důležitých momentech vyslechnout a vyslyšet i hlasy z opozičních křesel. To by byl velký pokrok, protože z minulosti známe konfliktní vztah mezi paní starostkou a panem Suchardou. Doufejme, že nové složení celého zastupitelstva posune fungování Radnice tím správným směrem.
Na schůzi se také podařilo najít shodu ve složení kontrolního a finančního výboru, kde i opozice má své zastoupení, takže snad se v budoucnosti podaří kontrolovat jednání vládnoucí koalice. Zde bych zmínil, že na schůzi byla vznesena žádost o poskytnutí podkladů ohledně rekonstrukce obecních bytů na ulici Baarova, na kterou byla poskytnuta účelová dotace a kde je podezření, že paní starostka zneužila svých pravomocí a ve sporu s podmínkami dotace jeden byt přidělila své dceři (takových podobných informací o podezřelých machinacích s byty jsem slyšel již několik). Bylo přislíbeno dodání podkladů do příští schůze.
Mimochodem, zvýšení transparentnosti toku financí bylo avizováno samotnou koalicí při představování plánů jednotlivých uvolněných zastupitelů.
Poslední věc, kterou bych rád vypíchnul, je plánovaný přesun služebny Městské Policie nacházející se v těsném sousedství s naší Radnicí. Paní starostka totiž hodlá rozšířit prostory Radnice, tyto prostory dnešní služebny by ráda využila a hledá tím pádem nové vhodné prostory. A tedy dobrá zpráva nakonec – ve hře je zřízení služebny na ulici Knűpferově, což je ulice na Hulvákách, a která je mezi problémovou ubytovnou na Žákovské a zastávkou Hulváky. Pokud od této varianty paní starostka neustoupí, byla by to pro Hulváky druhá dobrá zpráva od doby voleb a nová služebna by zvýšila bezpečnost na Hulvákách.
Již teď jsem zvědav na druhé zasedání Zastupitelstva, které se má konat 18.12.2014, ze kterého také sepíšu pár svých postřehů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Ivo Večeřa. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *