Úplavice se dál šíří romskými rodinami, průjmy trpí přes padesát lidí

http://ostrava.idnes.cz/uplavice-se-dale-siri-ostravskymi-romskymi-rodinami-pcq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A121002_1835835_ostrava-zpravy_jog


Každý den přibývá v Ostravě nejméně jeden nový pacient nakažený bacilární úplavicí. Epidemii, která se šíří už druhý měsíc v romských rodinách, se stále nedaří zastavit. Jde totiž o „nemoc špinavých rukou“ a Romové nedodržují základní hygienická pravidla. Nakažlivá choroba postihla už více než padesát lidí.

Epidemie se šíří hlavně ve vícečetných romských rodinách. (ilustrační snímek) | foto: Karel Pešek, MF DNES

 

Hygienikům se ani přes přísná karanténní opatření dosud nepodařilo epidemii bacilární úplavice zastavit.

Úplavice

Akutní a vysoce infekční průjmové onemocnění. V Ostravě se šíří bacilární typ, kterou způsobuje bakterie. Přenáší se výhradně z člověka na člověka. Léčí se obvykle antibiotiky a pro pacienta je důležitá dieta a dostatečný přísun tekutin.

K přenosu dochází přes potraviny nebo pitnou vodu. Jde o extrémně nakažlivou chorobu, k onemocnění stačí dávka okolo 200 bakterií.

Inkubační doba činí 1 – 5 dní. Bakterie napadají tlusté střevo a vytvářejí nebezpečné toxiny. Charakteristické příznaky jsou svíravé bolesti břicha, křeče a vodnaté průjmy s příměsí krve a hlenu.
Zdroj: Wikipedie

Nejvíc práce teď mají lékaři infekčního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava. O nakažené pečují už druhý měsíc.

„Léčíme stále v průměru kolem dvaceti pacientů. Jedni odcházejí domů, ale další přicházejí,“ uvedl mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Striktně dodržovat hygienu

Podle něj nyní leží v nemocnici šest dospělých lidí, zbytek jsou děti. Jde o pacienty z několika početných rodin z různých částí Ostravy. Výjimkou byla jedna pacientka z Bohumína, která se nakazila při návštěvě ostravských příbuzných.

Přestože bacilární úplavice patří k vysoce nakažlivým průjmovým onemocněním, podle mínění lékařů by se epidemie dala zastavit už v první rodině, kdyby striktně dodržovala hygienická pravidla.

„Jde o nemoc špinavých rukou, která se šíří tam, kde nejsou dodržována základní pravidla hygieny, především časté a důkladné mytí rukou,“ říká mluvčí Krajské hygienické stanice Radim Mudra a dodal, že moravskoslezští hygienici letos do vypuknutí epidemie 16. srpna zaznamenali jediný případ úplavice.

Epidemie vypukla zřejmě v ubytovně

„Do začátku minulého týdne jsme evidovali přes třicet nemocných. Do pondělí vzrostl jejich počet na 51. Každý den přibývají jeden až dva pacienti,“ líčí Mudra.

Epidemie zřejmě vypukla v ubytovně ve Svinově-Dubí. Ale i přes hygienická opatření se šíří dál. „Dodržujeme vše, co nařídila hygiena,“ tvrdí provozovatel ubytovny.

Říkají to i samotní Romové. „Šla jsem za příbuznými, ale nepustili mě dovnitř kvůli úplavici. Je tam zákaz návštěv,“ řekla MF DNES žena, která chtěla ubytovnu navštívit i s malým dítětem.

Podle hygieniků už se nákaza vyskytla v řadě ostravských romských rodin v lokalitách Svinov, Hrušov, Vítkovice, Mariánského Hory a Poruba. Kdy se podaří epidemii zastavit, to si zatím nikdo netroufá odhadnout, záleží na důsledném dodržování nařízených opatření.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *