Vedení radnice chtělo zvýšit daň z nemovitých věcí v roce 2016 – článek zastupitele pro Zpravodaj

Poznamka redakce: Článek byl původně zamýšlen pro Zpravodaj MHaH, ale nebyl zveřejněn. Proto jej zveřejňuji zde. Důvod nezveřejnění zjistím a tuto informaci doplním


 

ÚMOb Mariánské Hory a Hulváky
šéfredaktor-Mgr. Patrik Hujdus
Přemyslovců 63
709 00  Ostrava-Mariánské Hory

Příspěvek do aktuálního vydání „Zpravodaje MH a H“ roku 2016.

V Ostravě dne 12. února 2016

Vedení radnice chtělo zvýšit daň z nemovitých věcí v roce 2016

     Daň z nemovitých věcí (dříve nemovitostí) platí vlastník nemovitostí každý rok. Splatnost je stanovená zákonem a je splatná do 31. 5. 2016 najednou, na místně příslušný finanční úřad, pokud nepřevyšuje částku 5 000,- Kč. V případě, že vypočtená daň je vyšší než oněch 5 000,- Kč, může poplatník zaplatit daň ve dvou splátkách. Termín druhé splátky je zákonem stanoven zaplatit nejpozději do 30. 11. 2016.

     Zaplacená daň z nemovitých věcí je příjmovou stránkou rozpočtu městského obvodu. Roční výnos této daně v našem obvodě činí cca 21 miliónů Kč. Za rok 2014 bylo zaplaceno na této dani 21,108 mil. Kč. V minulém roce usilovala paní starostka a vedení radnice o navýšení této daně. Dle mého názoru je to částka pro náš obvod dostačující a byl jsem zásadně proti zvyšování této daně. Protože nesouhlasím, aby vlastník nemovitostí byl trestán vyšší dani za to, že si musí v některých lokalitách našeho obvodu uklízet veřejné prostranství.  Zvítězil nakonec zdravý rozum a zastupitelstvo města nakonec neschválilo navýšení této daně. Myslím si, že je potřeba lépe využít objemu těchto finančních prostředků, které platí občané – vlastníci nemovitostí v Mariánských Horách a Hulvákách, směrem k zabezpečení údržby a úklidu veřejného prostranství, ze strany vedení obvodu. Na údržbu zeleně poskytuje poprvé letos magistrát obvodu účelovou dotaci ve výši 4,67 mil. Kč.

     Při projednávání rozpočtu jsem navrhoval, aby částky zejména na úklid komunikací a chodníků byly navýšeny, a to i vzhledem ke skutečnosti, že občané-vlastníci nemovitostí zaplatí ročně oněch 21 mil. Kč na dani. Myslím si, že občané, kteří pečují o své bydlení, by si zasloužili čisté chodníky a uklizené veřejné komunikace v našem obvodě. Vyslyšen jsem pochopitelně nebyl, ale byl jsem ujištěn, že výše částky 1,4 mil. Kč na čištění a úklid chodníků a komunikací je dostačující.

 

                                                                                       Ing. Radomír Michniak, Ph.D.

                                                                                                  zastupitel

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Ivo Večeřa. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *