Na Hulvákách se dějí věci – tohle si líbit nenecháme

Hned dvojí případ rozsáhlého pálení odpadů v husté zástavbě bylo možné nedávno pozorovat na ulici Oborného na Hulváckém kopci (v druhém případě šlo dokonce o pálení a spálení navezeného odpadu – především starého nábytku – odjinud na 5-ti korbách vozu Avia). Zbavit svých odpadů tímto způsobem se rozhodl místní podnikatel, který má rodinné kořeny přímo v dané lokalitě, a člověku tak o to víc zůstává rozum stát nad smyslem tohoto počínání.

Oba případy, které se odehrály s několikatýdenním odstupem, neunikly pozornosti okolních obyvatel, kterým se dané jednání zdálo nepřípustné a nebezpečné a pokaždé tak byli přivoláni na místo jak policisté, tak hasiči. Je smutné až zarážející, že ani v jednom případě se nepodařilo dosáhnout ukončení pálení.

Navíc je smutné – a je to hlavní důvod, proč celou záležitost tímto způsobem medializuji – oba případy těsně následovalo poškozování cizího majetku. V jednom případě se jednalo o poškození dvou osobních automobilů kyselinou, v druhém případě to skončilo vybitými okny rodinného domu. Ačkoliv v ani jednom případě zatím není viník znám a není potvrzena možná příčinná souvislost se zmíněným pálením odpadů, tak tato možná vazba v myslích místních obyvatel přímo rezonuje. Pokud by se mělo jednat o pokus vyhrožování, pak naše sdělení pachateli je jednoznačné: Obyvatelé Hulvák žijí v pospolité komunitě a žádné protiprávní jednání, ani vyhrožování si v žádném případě líbit nenechají a jsou odhodláni se bránit, jak to již koneckonců prokázali i v minulosti.

Zmiňme krátce, že již po prvním případu pálení jsme oslovili starostu, ať se vyjádří k pálení v zástavbě – pan starosta Hujdus potvrdil, že o případu ví, avšak celá věc jaksi vyšuměla konstatováním, že se jednalo o ohlášené pálení dřeva. Nikdo neměl potřebu šetřit, o jaký rozsah se jednalo a zda nedošlo k poškozování životního prostředí či k potenciálnímu ohrožení majetku sousedních obyvatel.

To se však změnilo po druhém případu. Pohár trpělivosti přetekl a po řádném vyšetření volá čím dál více obyvatel, kteří v tomto vidí podobnost s mafiánskými praktikami. Potěšující je, že podle našich posledních informací se celou záležitostí již zabývá jak policie, tak i odbor životního prostředí. Doufejme tedy, že vzkaz veřejnosti ze závěru vyšetřování bude jednoznačně směřován k dodržování platných předpisů, nařízení a zákonů, ale také k dodržování vzájemné úcty a řádných sousedských vztahů. A pokud se prokáže jakákoliv trestní podstata, tak že dojde k vyvození řádných závěrů i v tomto směru.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Ivo Večeřa. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Na Hulvákách se dějí věci – tohle si líbit nenecháme

  1. Pokud vím, tak u prvního případu byl přítomen pan Luzar. Jak se zachoval v situaci kdy policie odmítla situaci řešit aniž by bylo to pálení odpadu povoleno?
    Jaké kroky podnikl?

  2. Velmi mne zajímá, jak celá akce dopadla? Byl někdo potrestán, nebo to jsou opět jen slepé výkřiky do tmy pánů Luzara a Večeře nad řádně ohlašeným pálením suchého dříví?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *